Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Hernia ombilicala la bebelusi 19 Mai 2010

Hernia ombilicala este o problema destul de frecvent intalnita, atat la copilul nascut prematur, cat si la sugarul nascut la termen.

Inca din uter, exista un anumit spatiu ramas deschis, care permite cordonului ombilical sa treaca, facand in acest fel legatura dintre mama de fat. Pe masura ce copilul creste, acesta se inchide, in timp ce muschii abdominali se sudeaza. In cazul unor copii, acest lucru nu se intampla in totalitate, ramanand o mica zona libera, de marimea unui varf de deget. Aceasta problema se manifesta mai ales prin iesirea buricului mult in afara, ceea ce poarta numele de hernie ombilicala. Motivele se datoreaza intarzierii inchiderii inelului ombilical, care poate fi favorizata de o serie intreaga de cauze, cum ar fi cresterea presiunii aerului din abdomen, o stare de constipatie prelungita, reprize lungi de plans sau efort de tuse, lichid in cavitatea abdominala sau organe marite patologic.
In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune nu este dureroasa si nici nu comporta vreun pericol.
Hernia care apare in jurul buricului se numeste hernie ombilicala, iar cea din zona abdominala este denumita hernie inghinala.

Cand si cum se manifesta?
Statisticile arata ca hernia ombilicala se intalneste la 10% dintre copii si se manifesta in intervalul primelor 6 luni de la nastere. In aceasta perioada se pot observa, atunci cand copilul plange, niste umflaturi (ca niste basici) care apar in regiunea cordonului si care, daca sunt presate usor, se reduc, intrand in abdomen. In acest caz, copilul nu are voie sa planga mult, foarte eficient fiind si un masaj care contribuie la tonifierea musculaturii cavitatii abdominale. De-a lungul timpului s-a constatat ca hernia ombilicala apare mai des la fete decat la baieti si mai des la copiii prematuri.

Factori de risc
Herniile sunt diagnosticate in urma unei examinari fizice efectuate de catre pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage singura) sau nu. Poate fi necesara o examinare radioscopica sau cu ultrasunete, in special daca hernia nu este reductibila.
Hernia ombilicala apare mai ales daca:
– un parinte sau un frate a avut hernie in copilarie
– copilul este nascut prematur
– testiculele nu au coborat in scrot
– copilul sufera de displazie de sold
– exista deformari ale uretrei.

Tratament
In cele mai multe cazuri, daca diametrul defectului de perete este egal sau mai mic de 1 cm, se vindeca spontan. De obicei, hernia ombilicala dispare de la sine in decursul a 12-18 luni. Aproape toate herniile ombilicale se inchid singure pana la varsta de 5 ani.
Tratamentul sau recurgerea la interventia chirurgicala sunt hotarate de medicul chirurg impreuna cu pediatrul. Sunt destul de rare cazurile in care apar complicatii ale herniei ombilicale – este considerata cea mai inofensiva dintre toate tipurile de hernie. In timp, copilul creste, iar cavitatea abdominala se fortifica, inelul ombilical cicatrizandu-se treptat. Parerile sunt impartite referitor la momentul in care este nevoie de operatie in cazul herniei ombilicale. In general, daca hernia se mareste cu varsta, nu este reductibila sau daca este inca prezenta la varsta de 3 ani, este posibil ca pediatrul sa sugereze o interventie chirurgicala. O operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit aceasta interventiei chirurgicala. O data ce hernia este inchisa, spontan sau in urma unei interventii chirurgicale, posibilitatea de recurenta este foarte mica.

Ce este hernia inghinala?
Pe masura ce fetusul masculin creste si se dezvolta in corpul mamei, testiculele se dezvolta in abdomen, iar apoi coboara in scrot, prin asa-numitul canalul inghinal. Imediat dupa nastere canalul inghinal se inchide prevenind astfel retragerea testiculelor inapoi in abdomen. Daca insa aceasta zona nu se inchide complet, o portiune a intestinului poate ajunge in canalul inghinal printr-o portiune slabita a peretelui abdominal inferior, cauzand hernia inghinala. Desi fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal si astfel hernia inghinala poata sa apara si la ele.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s