Ioanadeea's Blog

Enjoy…

De ce cascam? 18 Mai 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 11:49 pm
Tags: , , ,

Se spune ca atunci cand cineva casca ii este somn. Se pare ca nu este asa. De ani de zile cercetatorii incearca sa afle de ce cascam. Singura teorie potential valabila este aceea potrivit careia, cascam fiindca avem nevoie de oxigenarea creierului cu sange mai rece. Asa se instaleaza o stare de ‘alerta’ si suntem mai atenti. Cei care obisnuiesc sa respire mai mult pe gura, casca mai des decat cei care respira numai pe nas.

In burta mamei
Cascatul este o actiune involuntara, precum clipitul. In momentul in care gura se deschide larg, inspiri puternic mai mult aer care se duce direct in plamani. Cascatul este considerat unul dintre misterele creierului. Noi cascam prima data in burtica mamei, inainte de a ne naste, iar dupa primul an de viata, cascatul devine contagios.

Cand casti iti creste pulsul
In general durata unui cascat este de circa 6 secunde. Stii ca atunci cand te plictisesti casti, nu e ceva iesit din comun. Dar stiai ca pulsul tau poate creste cu 25% in timpul unui cascat? Sau ca in acest moment, cand citesti despre cascat te vei trezi cascand? Si nu doar o data. Sa numeri pana la finalul articolului.
O data ce ai cascat, cu siguranta, vei mai casca. Se aseamana cu tusea din acest punct de vedere. Cand tusesti iti e greu sa te abtii sa nu mai tusesti inca o data sau de mai multe ori. Ai observat ca anumiti mari sportivi casca adesea inainte de competitii? Nu te-ai intrebat de ce? Cu certitudine nu le este nici somn si nici nu s-au plictisit, dar asa isi oxigeneaza mai bine creierul, se pregatesc, mai ales cand le este dat sa auda ‘Fiti gata!’ si apoi ‘Start!’.
Poate ca ar fi bine ca data viitoare cand ai un examen important, cand te duci la un interviu pentru un job sau cand vrei sa ai mintea cat mai limpede sa casti cu pofta de cateva ori.

Cascatul e contagios
Anumite studii au demonstrat ca un cascat de barbat este un pic mai lung decat cascatul unei femei. Majoritatea oamenilor casca la scurt timp dupa ce au vazut o alta persoana care a cascat. Cand esti cu colegii sau familia mimeaza un cascat, asigura-te ca te-au vazut si apoi urmareste ce se intampla. In urmatoarele minute e foarte posibil ca cineva sa nu scape de un cascat adevarat.
Asa ca, va urez succes la cascat!

Reclame
 

2 Responses to “De ce cascam?”

  1. Ioana tudor Says:

    Si se mai spune ca atunci cand cascam, ne-am relaxat sau suntem mai relaxati. E adevarat ?

    • ioanadeea Says:

      Buna Ioana. Cum am spus in articol, cascam atunci cand creierul nu este oxigenat sau stam int-o incapere unde nu este aer curat, respirabil. Poate fi adevarat si ce spui tu, nu te contrazic. Mi s-a intamplat si mie sa casc dupa o sedinta de masaj….de la prea mult bine….si m-am culcat. Zi buna.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s