Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Sexul dupa sarcina 13 Mai 2010

Filed under: Gimnastica pre si postnatala — ioanadeea @ 12:17 am
Tags: , , , ,

Chiar daca la inceput iti spui “subiectul asta nu ma mai intereseaza”, chiar daca a fi mama iti ocupa 90% din timp si, in sfarsit, chiar daca toata lumea iti da asigurari ca toate vor intra in normal dupa o vreme, deci nu e cazul sa te ingrijorezi, totusi, ai vrea sa stii mai multe.

La concret, ai vrea sa stii daca toate vor fi ca inainte, daca s-a schimbat ceva la nastere sau daca esti la fel de dorita de partener ca inainte, mai ales ca si pentru el a fost o perioada dificila.
De fapt, sexul dupa nastere este o experienta de cuplu. Este o problema a ambilor parteneri, unde fiecare vine cu temerile si cu asteptarile individuale.
Aparitia unui al treilea micut in cuplu – deja la al patrulea sau al cincilea exita o oarecare experienta, desi surprize poti avea mereu – schimba intreaga perceptie in familie. Mama e mereu stresata sa nu fure prea mult din timpul bebelusului, tatal poate sa il perceapa pe acesta ca un intrus care strica echilibrul de cuplu, iar amandoi au senzatia ca micutul le violeaza intimitatea. Cum sa te descurci cu atatea probleme?
Sexul dupa nastere este o problema, intai de toate, medicala. El nu se poate practica mai devreme de 6 saptamani, perioada numita lehuzie fiziologica, in care tesuturile traumatizate de actul nasterii se refac, in care exista riscul aparitiei unor infectii postnatale, in care, de altfel, se elimina lohiile (scurgeri sangvinolente).
Dupa aceasta perioada de restrictie, sexul este teoretic permis, dar dupa o nastere pe cale vaginala, cu epiziotomie (incizarea perineului pentru usurarea nasterii), cele mai multe mamici mai fac o pauza pentru refacerea completa a perineului, care poate dura pana la 2 luni postnatale. Sigur ca este o problema de perceptie individuala si ca, de aici incolo, fiecare isi stabileste regulile jocului, in functie de complicatiile postnatale existente, de trauma psihica legata de actul nasterii si de atingere a orice este in regiunea respectiva, dar si de armonia din cuplu, de grija si rabdarea partenerului, de intelegerea si depasirea cu delicatete a multiplelor probleme.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s