Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Laptele si osteoporoza 13 Mai 2010

Filed under: Afectiuni reumatice,Nutritie — ioanadeea @ 1:04 am
Tags: , , ,

Osteoporoza afecteaza in medie 30% dintre femeile si 20 % dintre barbatii ce au depasit varsta de 50 de ani.
Aceasta boala silentioasa, ale carei simptome trec uneori nevazute, poate avea in timp efecte extrem de neplacute: dureri dorsale, reducerea inaltimii cauzata de tasarea coloanei vertebrale, riscul crescut de fracturi chiar si in cazul unor accidente minore.

Pe langa cauzele genetice, osteoporoza este strans legata si de o alimentatie deficitara, din care lipsesc vitaminele si mineralele zilnice necesare bunei functionari a organismului, in special calciul si vitamina D.
Daca intre 25 si 30 de ani masa osoasa a adultului atinge densitatea sa maxima, odata cu inaintarea in varsta se constata scaderea acesteia si cresterea fragilitatii oaselor pana la decalcifierea sistemului osos.
Atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea osteoporozei, se recomanda o alimentatie zilnica bogata in calciu si vitamina D, evitarea sedentarismului, reducerea consumului de cafea si bauturi alcoolice, acestea din urma fiind inhibitori ai absorbtiei de calciu.

Dintre sursele naturale de calciu, laptele se numara printre produsele cu cea mai mare biodisponibilitate a calciului, fiind usor de asimilat de catre organism, datorita componentelor sale bogate in lactoza, a fosfopeptidelor cazeinei (proteina din lapte) si a absentei factorilor antinutritivi.
Laptele de vaca contine o cantitate de 3 ori mai mare de calciu decat cel uman, iar pe langa acesta, o gama larga de proteine cu o valoare biologica ridicata. Atat laptele degresat, cat si cel integral au acelasi continut de calciu si proteine.

Cat lapte trebuie insa sa bem zilnic pentru a ne asigura aportul optim de calciu si minerale si pentru a preveni aparitia osteoporozei?
Necesitatile organismului variaza in functie de varsta, activitate fizica si perioada de dezvoltare.
Astfel, in cazul copiilor este recomandat consumul a 250-300 ml de lapte de doua ori pe zi, in cazul femeilor insarcinate, un litru de lapte pe zi, in timp ce unui adult cu o activitate normala ii este suficienta o cantitate de 500 ml de lapte pe zi.

O alimentatie sanatoasa, bogata in Calciu si vitamina D, din care sa nu lipseasca laptele, impreuna cu evitarea sedentarismului pot preveni, mai tarziu, confruntarea cu aceasta maladie silentioasa, osteoporoza.

 

2 Responses to “Laptele si osteoporoza”

  1. Vlad Says:

    m-au surprins putin cantitatile destul de ridicate de lapte/zi, dar probabil asta e pentru un aport de calciu maxim. in plus, mi-a placut ideea cu cafeaua si alcoolul ;)…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s