Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) la sportivi 3 Mai 2010

Filed under: Traumatisme sportive — ioanadeea @ 3:36 pm
Tags: , , , , ,

Ligamentul incrucisat anterior este o banda de tesut conjunctiv care uneste portiunea posterioara a femurului cu partea anterioara a tibiei. In interiorul articulatiei genunchiului, atunci cand tibia este rotata spre interior ( in sens opus directiei acelor ceasornicului pentru genunchiul drept si in sensul acelor ceasornicului pentru genunchiul stang ), ligamentul incrucisat anterior aluneca peste o alta fasie de tesut de legatura numita ligament incrucisat posterior, dand astfel nastere unei cruci, de unde provine si denumirea: ligamente incrucisate.
Ligamentele incrucisate furnizeaza stabilitate si limiteaza miscarile de rotatie interna a tibiei, previn hiperextensia genunchiului, limiteaza deplasarea anterioara a tibiei in timpul flexiei genunchiului.
Lezarea ligamentului incrucisat anterior este deosebit de dureroasa si necesita un timp indelungat de recuperare pentru a restabili functionalitatea normala a genunchiului. Este adevarat, mai ales in cazul anumitor sporturi de anduranta, ca este posibila continuarea antrenamentului cu un ligament anterior incrucisat lezat, cel putin dupa ce durerea si edemul asociate cu lezarea initiala a ligamentului dispar, pana cand lipsa de stabilitate a genunchiului face imposibil acest lucru.

Gradul leziunilor ligamentare variaza intre usoare: o ruptura mica si severa, cand o portiune de ligament se rupe in totalitate si se indeparteaza de os. Fara nici un tratament, ligamentul incrucisat anterior lezat controleaza mai putin miscarile genunchiului si oasele se freaca intre ele, situatie cunoscuta drept insuficienta cronica a ligamentului incrucisat anterior. Miscarile anormale in articulatie pot distruge in aceasta situatie si cartilajul care acopera extremitatile oaselor, generand osteoartrita.

Ce anume cauzeaza o leziune a ligamentului incrucisat anterior ?
Leziunile ligamentului apar atunci cand articulatia genunchiului este flectata, rotita ( sansele de accidentare sunt mai mari cand aceste miscari se asociaza ), sau in cazul unui contact dur: piciorul este fixat la sol si o forta brusca loveste din exterior genunchiul intins sau usor flectat ( lovitura din partea unei persoane sau a unui obiect ) .
Lezarea acestui ligament apare frecvent la cei care practica un sport ce presupune schimbari rapide de directie, opriri si alergari repetate sau aterizari din saritura, precum fotbal, rugby, baschet, ski, gimnastica, arte martiale.
Ratarea unei trepte la coborarea scarilor sau pasitul intr-o groapa poate genera de asemenea lezarea ligamentului incrucisat anterior.

Care sunt simptomele unei leziuni acute a ligamentului incrucisat anterior ?
• perceperea unui trosnet la nivelul genunchiului in timpul accidentarii
• durere localizata in exteriorul si in spatele articulatiei genunchiului
• tumefierea ( umflarea ) genunchiului in primele ore dupa accidentare; acesta poate fi un semn de sangerare in interiorul articulatiei. Tumefierea care apare brusc este un semn de leziune importanta a structurilor articulatiei genunchiului
• limitarea miscarilor genunchiului din cauza durerii, a tumefactiei
• senzatie de genunchi instabil.

Dupa accidentare, durerea limiteaza activitatea in desfasurare, dar permite reluarea mersului. Simptomul principal al unei leziuni cronice a ligamentului incrucisat anterior il constituie instabilitatea genunchiului, asociata uneori cu durere si tumefactie. Aceasta situatie apare atunci cand o leziune acuta nu e tratata corespunzator.

Cum se pune diagnosticul rupturii ligamentului incrucisat anterior ?
Medicul va stabili daca exista o leziune la acest nivel examinand genunchiul si punand anumite intrebari referitoare la starea de sanatate anterioara, totodata va dori sa afle cum s-a produs accidentarea, care au fost simptomele, daca au mai existat leziuni la nivelul genunchiului respectiv si, in plus, efectuand anumite teste, va urmari stabilitatea, miscarea si sensibilitatea la nivelul ambilor genunchi, atat la cel sanatos, cat si la cel accidentat.
Este necesara efectuarea unei radiografii pentru a exclude o leziune la nivelul oaselor genunchiului.
Un test imagistic utilizat frecvent este rezonanta magnetica nucleara (RMN) , care permite vizualizarea afectarilor ligamentare, ale tendoanelor, musculaturii sau a cartilajului articular.

Cum se trateaza o ruptura a ligamentului incrucisat anterior ?
Sunt necesare masuri imediate, cat mai repede cu putinta dupa momentul accidentarii, pentru a preveni aparitia edemului si a durerii. Aceste masuri constau in repaus al genunchiului, gheata local, dupa care aplicam un bandaj elastic la nivelul articulatiei pentru a asigura o compresie usoara si fixam piciorul afectat mai sus, deasupra nivelului inimii. Mai pot fi administrate medicamente pentru a combate durerea si inflamatia, de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Imobilizarea genunchiului si mersul in carje mai pot fi recomandate in primele zile dupa accidentare, in functie de severitatea leziunii.

E foarte important sa tratam orice leziune existenta la nivelul ligamentului incrucisat anterior, pentru ca altfel aceasta devine o problema pe termen lung. Exista doua modalitati de tratament:
Tratament nechirurgical – consta intr-un program de recuperare si cuprinde procedee de kinetoterapie, electroterapie si medicatie ( antiinflamatoare si analgezice ). E nevoie de cateva luni pentru ca genunchiul sa revina la starea initiala, in functie de gradul leziunii, stabilitatea si starea preexistenta e genunchiului afectat.

Interventie chirurgicala ce vizeaza reconstructia ligamentului si repararea eventualelor leziuni asociate, urmata de asemenea de cateva luni de recuperare
Tipul de tratament este ales de catre medic, in functie de gradul leziunii ligamentare, integritatea celorlalte structuri ale genunchiului, nivelul de activitate al pacientului, varsta acestuia, starea de sanatate generala si timpul scurs de la accidentare.
Exista trei obiective principale ale tratamentului:
• evitarea extinderii leziunilor deja produse
• asigurarea stabilitatii genunchiului, astfel incat sportivul sa-si poata desfasura in mod confortabil activitatile zilnice
• refacerea completa a genunchiului, care sa pemita reluarea tuturor activitatilor desfasurate anterior.

Cum putem preveni lezarea ligamentului incrucisat anterior ?
Cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia leziunilor la nivelul ligamentului incrucisat anterior este intarirea musculaturii picioarelor, in special musculatura anterioara si posterioara a coapsei: cvadrceps si ischiogambieri si nu in ultimul rand stretching pentru genunchi.
Stabilitatea genunchiului este un factor important, care poate conditiona reintoarcerea la activitatea sportiva desfasurata anterior accidentarii, si de aceea e foarte important ca aceasta revenire sa se efectueze fara nici un fel de compromis.

Reclame
 

2 Responses to “Ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) la sportivi”

 1. printul77700 Says:

  Buna!
  O mica intrebare…se poate rupe lig inc anterior in cazul unei rotiri externe a tibiei fata de femur,rotire in sens orar,usor fortata?
  concret ,
  1.mergeam in carje
  2.piciorul drept era perf intins
  3. laba piciorului drept a agatat carja prin exterior astfel incat din cauza sensului de mers si a inertiei femurul si a continuat miscarea normala pe directia miscarii iar tibia s a rotit in sens orar determinata de agatarea labei piciorului de carja
  practic ce s a intimplat a fost ca femurul si tibia s au rotit in sens invers unul fata de celalalt cu tibia fortata in sens orar fata de femur
  Merci!
  PS:acel picior este operat de LIA cu 2 sapt inainte de eveniment

  • ioanadeea Says:

   Este foarte posibil sa fie rupt, dar cel mai bine mergi la doctorul care te-a operat pt o certitudine…poate fi o fisura ligamentara sau chiar meniscul, depinde…multa bafta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s