Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Placenta previa 2 Mai 2010

Filed under: Gimnastica pre si postnatala — ioanadeea @ 10:41 am
Tags: , , ,

Placenta previa sau placenta jos inserata este o complicatie a sarcinii in care placenta este situata in segmentul inferior al uterului si acopera partial sau total orificiul cervical. Se estimeaza ca intre trei si sase gravide dintr-o mie au acesta problema.
Pe masura ce partea inferioara a uterului se mareste si se destinde in a doua jumatate a sarcinii, placenta incepe sa se detaseze, provocand sangerari severe. Daca placenta acopera complet orificiul cervical, nasterea normala nu se poate desfasura si se va face operatie cezariana.
Hemoragia din placenta previa poate pune in pericol atat viata mamei cat si a copilului. Daca sangerarea nu se opreste, sau daca se declanseaza nasterea prematura, copilul trebuie extras prin cezariana, chiar daca sarcina nu este la termen.

Exista patru tipuri de placenta previa, primele doua fiind cele mai intalnite:
• placenta jos inserata: placenta are insertie joasa, la aproximativ 5cm de orificiul cervical intern, insa copilul se poate naste natural;
• placenta previa marginala: marginea inferioara a plancentei ia contact cu orificiul cervical, insa nu il acopera, iar copilul se poate naste natural;
• placenta previa partiala: placenta acopera partial orificiul cervical intern, nasterea naturala e impiedicata si este necesara operatie cezariana;
• placenta previa totala: placenta acopera complet orificiul cervical si nasterea se face prin cezariana.

Care sunt semnele de placenta previa?
Sangerarea vaginala in ultimul trimestru de sarcina, brusca, cu sange rosu aprins, lipsita de durere, este cel mai important semn de placenta previa. Sangerarile din placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape in toate cazurile ele vor aparea din nou in cateva zile sau in cateva saptamani. Unele femei prezinta si contractii uterine. Uneori nimic nu indica prezenta unei placente jos inserate, aceasta fiind descoperita la ecografiile prenatale.

Care femei sunt la risc?
Femeile multipare, care care au nascut cel putin o data, au un risc mai mare de a avea placenta previa decat femeile aflate la prima sarcina. Un risc usor crescut au si femeile care au nascut prin cezariana sau care au mai avut o sarcina anterioara cu placenta previa. Alti factori care cresc riscul de placenta previa sunt: sarcina multipla (gemeni), varsta mamei mai mica de 20 de ani si mai mare de 30 de ani.
Fumatul este consiferat un factor de risc pentru inserarea joasa a placentei.

Ce masuri se iau?
Masurile pe care medicul le ia in cazul placentei jos inserate depind de severitatea hemoragiei, de varsta la care a ajuns sarcina, de starea generala a mamei si de tipul de placenta previa.
Daca nu au aparut sangerarile, gravida trebuie sa evite activitatile fizice periculoase, efortul intens, si contactul sexual dupa 28 de saptamani.
In cazul in care fatul are o varsta intre 24 si 34 saptamani de gestatie, se pot administra corticosteroizi pentru a grabi dezvoltarea pulmonara fetala si pentru a se pregati fatul pentru o nastere prematura.
Nasterea imediata poate fi indicata daca mama este in pericol datorita sangerarilor sau daca a aparut suferinta fetala. In acesta situatie, este recomandata operatia cezariana pentru a grabi extractia fatului si a evita agravarea suferintei fetala in nasterea normala.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s