Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Invata si tu sa masori tensiunea arteriala 2 Mai 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 10:48 am
Tags: , , ,

De multe ori diverse afectiuni afecteaza si sistemul cardio-vascular, putand fi infectii, dezechilibre hormonale, semne ale oboselii cronice, de reactie la stres sau chiar semne ale bolilor proprii sistemului cardio-vascular.

Ce este de fapt tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala este redata de presiunea sangelui pe peretii arterelor. Aceasta tensiune depinde de mai multi factori:
– starea de hidratare a organismului (deshidratatii sunt hipotensivi, adica au tensiunea mai mica decat normalul);
– forta de contractie a inimii;
– elasticitatea peretilor arteriali (in hipercolesterolemie de exemplu colesterolul se depune in peretii arterelor si acestea isi pierd elasticitatea, devin rigide si produc secundar cresterea tensiunii arteriale, iar daca peretii arterelor se ingroasa de la depunerile de lipide se ingusteaza lumenul vasului si se pot produce ischemii si infarcte in zonele irigate de artera respectiva).
– gradul de filtrare renala, spre exemplu in insuficienta renala se produce hipertensiune fiindca organismul nu reuseste sa elimine intr-un ritm optim apa din organism.
– echilibrul unor hormini care activeaza musculatura din peretii arterelor si le contracta, producand cresterea tensiunii etc.
– gradul de vascozitate a sangelui; acesta depinde atat de hidratare, cum spuneam mai sus, dar si de elementele figurate (celulele) sanguine, spre exemplu sunt boli ca leucemia care cresc vascozitatea sangelui, dar si alte patologii.

Ce reprezinta cele doua valori masurate?
Se considera ca tensiunea arteriala prezinta un maxim si un minim, masurate in milimetri coloana de mercur (mmHg). Maximul tensiunii arteriale coincide cu momentul incordarii inimii, cand aceasta expulzeaza sangele in artere in timpul sistolei ventriculare (tensiunea sistolica), iar minimul este reprezentat de relaxarea cardiaca, atunci cand sangele patrunde in inima in timpul diastolei (tensiunea diastolica).

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?
La modul general se considera tensiunea normala cea de 120/80 mmHg, insa tensiunea poate varia in functie de varsta, de greutate (persoanele slabe pot fi hipotensive fara a suferi de vreo afectiune), de varsta (tensiunea creste odata cu varsta), de efortul fizic (sportivii au la repaus tensiune mai mica, ca efect de protejare pentru momentele de intens efort fizic), de rasa (unele rase umane au tensiunea mai mica sau mai mare), de momentul zilei (dimineata tensiunea este mai mica) etc.

Cum se ia tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala se masoara cu tensiometrul, un aparat care se monteaza de obicei la nivelul antebratului, dar se poate masura tensiunea si in alte zone ale corpului. Ca atentionare, niciodata sa nu incercati masurarea tensiunii arteriale la nivelul gatului, puteti bloca circulatia celor doua artere care merg spre creier si puteti provoca moartea. Tensiometrul poate fi clasic sau electronic.

Masurarea tensiunii cu tensiometrul clasic
Pentru a masura tensiunea cu un tensiometru clasic (cel gen garou cu manseta) pueti avea nevoie sau nu de inca o persoana, depinde de abilitatile voastre practice. Va asezati pe scaun langa o masa, astfel incat sa va puneti antebratul pe masa si nivelul acestuia sa fie undeva in dreptul inimii. Intindeti bratul si va palpati cu degetele de la cealalta mana fata anterioara a cotului, jumatatea dinspre corp (mana se tine intinsa cu palma in sus) pana cand simtiti pulsul arterei brahiale. Este important sa cautati atera fiindca s-au intalnit persoane cu variante anatomice. Memorati vizual unde ati simtit pulsul, spoi aplicati manseta in jurul bratului, deasupra cotului cu 5 cm. Aveti nevoie si de un stetoscop. Se umfla cu pompa atasata mansonul tensiometrului pana cand barometrul indica 120 (125 pentru hipertensivi) mmHg, apoi aplicati ferm stetoscopul unde ati simtit pulsul arterial la cot. Dati apoi drumul incet la rotita care are ca scop eliberarea aerului din manseta, astfel incat acul barometrului sa se miste lent, nu bruscat. La un moment dat veti auzi un prim “bum” in stetoscop care coincide cu o variate brusca si scurta a acului barometrului. Urmeaza alte”bum”-uri, pana cand la un moment dat acestea nu se mai aud. Primul “bum” coincide cu presiunea sistolica, de exemplu acesta poate sa fie auzit cand acul barometrului indica 110mmHg. Ultimul “bum” cioncide cu tensiunea diastolica si poate fi de exemplu la 80mmHg. Astfel tensiunea masurata este de 110/80 mmHg.

Masurera tensiunii cu tensiometrele electronice
Tensiometrele electronice sunt mai sensibile dar pot fi folosite de orice persoana fara a fi nevoie de prezenta unei persoane cu pregatiri medicale. Folosirea acestui tensiometru se face strict dupa indicatiile de utilizare care vin cu cartea aparatului.
Se recomanda masurarea in fiecare dimineata si seara a tensiunii arteriale (TA), dar si in momentele in care va simtiti rau este obligatoriu ca pana ajungeti la medic sau, mai grav chemati salvarea) sa incercati sa va masurati tensiunea arteriala si sa retineti valorile pentru a le spune ulterior medicului.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s